BUSINESSFeaturedProperties

BVH Breaks Ground on First Green Building in Ipoh City Centre

Bonanza Venture Holdings has begun construction on its state-of-the-art green headquarters in Ipoh, as Chairman Dato’ Lim Si Boon led the groundbreaking ceremony.

The traditional groundbreaking event marked the beginning of the construction of the five-storey building, located at 1, Jalan Lasam, in Greentown, Ipoh. 

The unique ‘V’ structure focuses on quality workmanship and natural materials for an extraordinarily comfortable, energy efficient and durable building design.  

Bonanza Venture Holdings is already championing green architecture, having the first green building index gold-certified car showroom in Malaysia, with its Honda 3S dealership Ban Hoe Seng Auto in Bandar Baru Sri Klebang, Ipoh. The holding company, established in Ipoh in 1975, supports and invests in its company brands, which include Kinta Properties, Meru Valley Resort, Ban Hoe Seng Auto and Bonanza Educare.  

Speaking at the event, Executive Director of BVH Edwin Tan said the company’s ambition is to once again score gold in the Green Building Index: “It is an enormous pleasure to be standing at No. 1 Jalan Lasam to officiate the ground-breaking of our new headquarters building, which utilises sustainable best practices and reflects our long-term investment in Ipoh and Perak.

“After becoming the first commercial building in Perak to achieve the Green Building Index (GBI) gold certification with Ban Hoe Seng Auto development, we are confident that in eight months this will also be the first corporate building to achieve the GBI gold certification.  

“Although the work does not stop once headquarters is built. Our teams’ culture is all about transformation and working together, and through monitoring systems we will be able to keep improving and show how we are contributing to a healthier, more sustainable city.

“We will bring our people together from existing local office buildings into one location, where there will be cooler temperatures, cleaner air and better spatial ambience to grow and serve our community.”

The building’s modern open workspace and nature-centric courtyard is designed to encourage collaboration and offer a range of facilities to support the environment and wellbeing of staff.  

To achieve a top sustainability rating, local materials will be used and kept as natural as far as possible; natural daylight will be optimised by large low-emissivity glass panels, combined with energy efficient LEDs; much of the building’s energy needs will come from the photovoltaic panels covering most of the roof; good cross-ventilation and an open central courtyard will keep staff cool and air quality high; and rainwater harvesting will reduce water consumption.  

Construction is expected to be completed by late May 2021, with approximately 40 staff scheduled to move into the new building by October 2021.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close